Vaccination

Nedan gäller Stockholms län

Från och med den 20e september får även 12 åringar (och äldre) covid-19 vaccineras

Barn som fyllt 12 år och äldre kan nu boka tid för kostnadsfri vaccination mot covid-19.

En del barn i riskgrupper eller med en kronisk skjudom/tillstånd kan erbjudas vaccin redan nu.
För Stockholms län gäller att invänta vaccination via skolorna. Vaccinationen kommer att planeras under höstlovet. Mer information kommer via barnens skola inom kort.
Appen alltid öppet tillåter bokning av vaccination redan nu, eller via telefon nummer.

Nedan gäller just nu för barn:

 • Ingen drop-in-vaccination!
 • Barnet måste ha fyllt 12 år!
 • Minst en vårdnadshavare måste följa med!
 • Ett samtycke till vaccinationen måste finnas från vårdnadshavaren.
 • Samtyckesblankett för 12-15-åringar måste intygas ifall det finns två vårdnadshavare.
 • Barn med allergi eller reagerat kraftigt vid tidigare vaccinationer måste invänta nya rekommendationer.

Nyhet 20e september 2021
Rekommendation från Folkhälsomyndigheten är att från och med den 20 september även erbjuda covid-19 vaccination för barn fyllda 12 år och äldre. Även för målgruppen gäller de tidigare rekommendationen dvs två doser. Detta för att säkra att även barn 12–15 år nu kan få ett covid skydd. Parallellt fortsätts arbetet kring att få fler vaccinerade ungdomar och vuxna.

Nyhet 9e augusti 2021
Vaccinationsbokningen är nu öppen för personer som är födda 2005 och tidigare. Det innebär att även 16 och 17 åringar får nu covid-19 vaccination. Vaccinationsmottagningarna lägger ut tider löpande och finns ingen tillgänglig tid kan man försöka igen senare. Bokningen sker via appen Alltid öppet.
Under de kommande dagarna kommer personer under 18 år (födda 2004 och 2005) och vårdnadshavaren få informationsbrev gällande covid-19 vaccination för åldersgruppen. Beskrivning i brevet finns om huruvida ett samtycke till barnets vaccination ska ske.

Som ett komplement till appen finns också en telefonbokningstjänst. Den vänder sig till invånare som inte har möjlighet att boka digitalt, exempelvis personer som saknar Bank-id, har svårt med digitala lösningar eller har behov av att boka på andra språk. Telefontjänsten är tillgänglig på tio språk.

Så bokar du tid

För att boka vaccination via appen Alltid Öppet eller telefontjänsten krävs rätt födelseår.

Boka digitalt med appen Alltid öppet

Du behöver ett svenskt mobilabonnemang, svenskt personnummer, en svensk folkbokföringsadress samt BankID eller Freja e-id plus.

 1. Ladda ner appen Alltid öppet till din telefon eller surfplatta från Appstore eller Google Play
 2. Öppna appen och legitimera dig med e-legitimation
 3. Klicka på ”Vaccination mot covid-19”
 4. Svara på några frågor i en hälsodeklaration
 5. Välj dag och tid för vaccinationen

De flesta bokningsbara tiderna finns via appen Alltid öppet. Om det är hög belastning kan det vara lite trögt att logga in – försök då igen lite senare. Är tiderna slut kan du försöka igen nästa dag, det kommer nya tider vartefter.

Om du inte har svenskt personnummer eller svensk folkbokföringsadress kan du kontakta en vårdcentral för att få en tid.

Om du inte kan boka digitalt

För dig som tillhör åldergruppen som nu får boka tid, men inte kan boka digitalt finns det nu möjlighet att ringa telefon 08–428 429 30, klockan 8 – 19, alla dagar. De som svarar hjälper dig att boka tid på någon av vaccinationsmottagningarna. Om alla tider är bokade kan man testa igen vid ett senare tillfälle.

Bokningstjänsten finns även på följande språk och öppettider:

Du behöver ha ett svenskt personnummer och en svensk folkbokföringsadress för att boka på detta sätt. Om du inte har svenskt personnummer eller svensk folkbokföringsadress kan du kontakta en vårdcentral för att få en tid.

Många av vaccinationsmottagningarna har helgöppet. Här hittar du adresserna till vaccinationsmottagningarna i Stockholms län.

Justerat tidsintervall för vaccinerna från Pfizer/Biontech och Moderna

Region Stockholm har justerat tidsintervallet för andra dosen för personer som får vaccin från Pfizer/Biontech och Moderna. För vaccinationer som görs från och med den 1 juni gäller sju veckor efter den första dosen. För vaccinationer som genomförts innan den 1 juni gäller fortfarande sex veckors intervall. Bakgrunden till beslutet är en ny rekommendation från Folkhälsomyndigheten.

Vaccinationstyper

Nedan ser du kort de olika vaccinationstyper som finns, i dagsläget är Pfizer/BioNTech, Moderna och AstraZeneca godkända i Sverige.

Företag/benämningVaccintypAntal doser / SkyddseffektGodkänd i Sverige
Pfizer-BioNTechmRNA2 doser / ca 95%Ja
ModernamRNA2 doser / ca 95%Ja
AstraZeneca-University of OxfordVirusVektor2 doser / ca 70%Ja
Johnson & JohnsonVirusVektor1 dos / ca 66%Nej
Sputnik V VaccineVirusVektor2 doser / ca 91%Nej
Sinovac BiotechInaktiverade virus2 doser / ca 50-91%Nej
NovavaxProteinbaserade subenhetsvaccin2 doser / ca 90%Nej
CanSino BiologicsVirusVektor1 dos / ca 65-90%Nej
Bharat BiotechInaktiverade virus2 doser / ca 100%Nej
(Abdala and Soberana 2 Vaccines)Proteinbaserade subenhetsvaccin3 doser / ca 92%Nej
Vaccintyper (2021-07-09)

Information om vaccinationsmottagningar mot covid-19 i Region Stockholm

Region Stockholm har flera vaccinationsmottagningar som vaccinerar allmänheten samt två vaccinationsbussar – en i Botkyrka och en i Södertälje. Vaccinationsmottagningarna är spridda runt om i länet, har hög kapacitet och tider bokas via appen Alltid Öppet med Bank-id eller Freja e-id plus. De som av olika skäl inte kan boka tid via en digital lösning kan boka tid via en särskild telefontjänst.

Uppdaterad information om vaccinationsmottagningarna och vaccinationer mot covid-19 finns på 1177.se.

Om du behöver boka om eller avboka din tid

Om du får förhinder, får symtom som påminner om covid-19 eller blir sjuk måste du omboka/avboka din tid.

 • I appen Alltid öppet behöver du först avboka och boka in en ny tid. Gå in under Mina ärenden/Mottagningsbesök och välj Avboka.
 • Bokningar som gjorts via telefonbokningstjänsten för dig som inte kan boka digitalt, bokar du om på samma nummer.

Om vaccinationen

Vaccination mot covid-19 är kostnadsfri för alla, detta inkluderar till exempel dig som saknar svenskt personnummer, som är gäststudent eller asylsökande.

På sidan Om vaccin mot covid-19 får du mer information om vaccinet och eventuella biverkningar. Där får du också information om vad som gäller i andra regioner än i Region Stockholm, genom att välja din region högst upp på sidan.

Tidplan för vaccinationen

Tidsplanen nedan är beroende på vaccintillgången.

FödelseårDatum för möjlig vaccination under 2021
1971 eller tidigare (50-59 år)Maj
1981 eller tidigare (40-49 år)Maj/juni
1991 eller tidigare (30-39 år)Juni/juli
1992 och senare (18-29 år)Augusti
2005 eller tidigare (16-17 år)Augusti (fr.o.m. 9-augusti)
Barn, 12 år fyllda och uppåtSeptember (fr.o.m. 20-september)

Hjälp till att hålla vaccinationen smittsäker

För att undvika trängsel – tänk på att helst komma ensam till vaccineringen och var gärna på plats ungefär fem eller tio minuter innan.

För att minska smittrisken ytterligare, behöver du bära munskydd vid ditt vaccinationstillfälle. Om du saknar munskydd, kan du säga till när du kommer så ser personalen till att du får ett. De som vaccinerar har skyddsutrustning enligt gällande hygienrutiner. 

Läs mer om vad du ska tänka på inför din vaccination här.

Frågor och svar

Kan jag välja vilket vaccin jag får? Hur lång tid är det mellan dos 1 och 2? Kan jag boka vaccinering i appen Alltid öppet om jag har ett utländskt personnummer?

Här kan du läsa frågor och svar om vaccination mot covid-19.

Support – vaccination

 • Vanliga frågor och svar om appen Alltid öppet
 • För support kring ett pågående ärende i appen Alltid öppet till exempel frågor om uteblivet sms, behöver du logga in i appen och välja ”Support och vanliga frågor” längst ned på startsidan.
 • Om du har tekniska frågor om appen Alltid öppet hittar du supportformulär här (längst ner på sidan) Tänk på att inga personuppgifter får skickas i detta formulär. För personliga supportärenden behöver du logga in och använda supportfunktionen inuti appen.

För sjukvårdsrådgivning och vägledning i vården, ring 1177. Observera att sjuksköterskorna som svarar på 1177 inte kan hjälpa dig med frågor om din vaccinering. Vare sig tekniska frågor eller frågor om bokning eller att hjälpa dig att läsa upp din journal.